Eseménynaptár

h k sze cs p szo v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Támogatások

Kedvezményezett: Szekszárdi Közművelődési Nonprofit Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe: A Szekszárdi Szüreti Napok 2019. évi megrendezése
Támogatás összege: 11.347.600 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Tervezett befejezés: 2019. év 12. hó 20. nap
Projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00480

Szekszárd város legnagyobb, országosan ismert és elismert fesztiválját, 15. alkalommal rendezte meg a Babits Mihály Kulturális Központ. A gazdag programkínálat több mint 70.000 látogatót vonzott, így a városközpont mind a négy napon zsúfolásig megtelt. A 65 féle programból és 40 színpadi produkcióból mindenki kedvére tudott válogatni. Kiállítások, színházi előadások, 23 koncert, gyermek- és hagyományőrző programok várták a vendégeket.

Az idei évben a szüreti felvonuláson társadalmi zsűri értékelte óvodák és általános iskolák, középiskolák, civil szervezetek és egyesületek kategóriákban értékelte a felvonulók öltözékét, eszközeit, a csoport összhangját. Ennek megfelelően Nívó Díjban és pénzjutalomban részesült a Szekszárdi Gyermeklánc Óvoda, az AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, illetve a Szekszárdi Betyárok.
Egyedi programelem volt a Szeretet lángja című szemléletformáló, érzékenyítő műsor is, mely a Tolna Megyei Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete szervezésében valósult meg. Az országban egyedülálló, hogy egy fesztiválon irodalmi produkció is van.

A Szüreti Napok társrendezvénye az Örökség Országos Gyermektánc Fesztivál, melynek péntek délutáni gálaműsora is több száz érdeklődőt vonzott a Béla király térre. Az országos bemutatót tizennegyedik alkalommal rendezték meg az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület közreműködésével. A fesztiválra összesen hat gyermekcsoport érkezett országhatáron belülről és azon kívülről is.

A Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület több mint 10 000 adag ételt adott el az Ízek utcájában. A borudvarban 8 888 db pohár fogyott az idei fesztiválon.

A kézműves vásárban 58 vásáros képviseltette magát, így igazán szép és különleges népi-, és iparművészeti termékekből válogathattak a vásárlók. Köztük volt 14 népi iparművész, 28 kézműves,8 egyéb árus, 8 őstermelő és 10 civil és/vagy közszolgáltató is.

Kedvezményezett: Szekszárdi Közművelődési Nonprofit Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe: A Pünkösdi Hal- és Vadünnep 2019. évi megrendezése
Támogatás összege: 8.652.400 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Tervezett befejezés: 2019. év 11. hó 30. nap
Projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00481

Június 7. és 10. között immár negyedik alkalommal rendezte meg Szekszárd MJV Önkormányzata és a Babits Mihály Kulturális Központ a Pünkösdi Hal- és Vadünnepet Szekszárdon, melynek programjait mintegy 30 ezer látogató kereste fel.

A megyeszékhely önkormányzata négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy új arculatot és tartalmat ad a korábban a német önkormányzat szervezésében, svábbállal és sörsátorral „futó” pünkösdi fesztiválnak. A kereszténység egyik fontos ünnepére minőségi kulturális programokat és a közeli Gemenc és Duna kincseit kínáló gasztronómiai rendezvényt álmodtak. Az újragondolás olyannyira „bejött”, hogy a Pünkösdi Hal- és Vadünnep Szekszárd második legnagyobb eseményévé nőtte ki magát és szépen halad afelé, hogy megközelítse a Szüreti Napok színvonalát.

A Pünkösdi Hal- és Vadünnep pénteki hivatalos megnyitóján Ács Rezső polgármester köszöntőjében arról szólt, hogy jó érzés végignézni a téren, hogy ilyen sokan gyűltek össze. Kiemelte, jó döntés volt, hogy az ünnep a közösségépítésről, Szekszárdról, a családokról, valamint a gasztronómiáról és a borokról szóljon.

Idén 34 programmal – melyek összeállításakor kiemelt figyelmet fordítottak a kisgyermekes családokra –, továbbá kézműves vásárral, Gasztrosátorral, Borudvarral, ételkülönlegességekkel, illetve vidámparkkal várták vendégeket.

A rendezvény támogatóinak köszönhetően, a látogatók ingyenesen tekinthették meg a színpadi programokat. A legnagyobb látogatottságnak az esti koncertek örvendtek. A nyitó este a fiatal generációnak kedvezett, a Margaret Island és a Hősök koncertjén mintegy háromezren tomboltak. Szombat este igazán különleges zenei élménnyel várta a nézőket a Marko Markovic Brass Band. A legnagyobb nézőszámot, hozzávetőlegesen 4-5000 embert, „telt házat”, vonzott a Béla király térre Király Viktor and The Dreamers, Fenyő Miklós, Nagy Feró és a Beatrice koncertje.

up