Eseménynaptár

h k sze cs p szo v
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

"Legyen Szekszárd fesztivál és turisztikai központ!" - Interjú Zsikó Zoltánnal szekszárdi terveiről, eddigi munkásságáról

A Budapesten szerzett tapasztalatait szeretné hasznosítani új „állomáshelyén” Zsikó Zoltán, a Szekszárdi Közművelődési Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

– Adja magát a kérdés: a Várkert Bazár sikeres kulturális menedzsereként miért Szekszárdon képzelte el karrierje folytatását?

– Aki ismer, tudja, hogy nagyon lokálpatrióta vagyok. Szekszárdon születtem, Alsónyéken nőttem fel, ahol 18 évesen már gyűjtést szerveztem az anyagi gondokkal küszködő református gyülekezetnek. Közel egy millió forintot sikerült „összekalapozni”, amire nagyon büszke voltam. Azóta is alig akadt olyan jótékonysági akció, amelyben ne vettem volna részt.

– A fővárosi egyetemi évek alatt, majd az induló Várkert Bazárban dolgozva is mindig kerestem azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek a majdani hazatérésemet segítik. Vallom ugyanis, hogy vidékiként külföldön, vagy egy hazai nagyvárosban megszerzett tapasztalatot, tudást szülőhelyén kamatoztassa az ember. Egész életemet végigkíséri majd az a tapasztalati és kapcsolati tőke, amelyre a Várkert Bazárban töltött évek alatt tettem szert. A fővárosi intézmény a programok színvonalát és mennyiségét tekintve egyedülálló hazánkban. Szerencsésnek érzem magam, hogy kulturális menedzserként részese lehettem mindennek.

– Júliustól Szekszárdon is hasonló feladatot vállalt, miután a közgyűlés Önt bízta meg azzal, hogy a Babits működését 21. századi alapokra helyezve a kulturális központtal belépjenek a versenyszférába.

– A káefté feladata – a városi nagyrendezvények menedzselésén túl –, hogy a Babits még magasabb színvonalon szolgálja ki a kulturális és közművelődési területen felmerülő igényeket. Ehhez egy a megfelelő döntéseket időben meghozó, dinamikusan működő intézmény kell, amihez elengedhetetlen az idejét múlt rendszer átalakítása. Az eredményes működéshez meg kell teremteni a feltételeket, így például a kollégák anyagi megbecsülését is.

– Évente több tízezer vendéget vonzanak a városi nagyrendezvények. Lehet ezeket még színvonalasabbá, látogatottabbá tenni?

– A rendezvények tekintetében Szekszárd kivételesen jó adottságokkal rendelkezik. Annak ellenére, hogy a legkisebb megyeszékhely, az egyik legpezsgőbb vidéki fesztiválváros. Van egy nagyon szépen körvonalazódott rendezvény naptára, amelyben minden korosztályú és érdeklődési körű ember megtalálja a neki megfelelőt. A rendezvények tervezésénél figyelembe kell venni, hogy azokat nem szabad „elaprózni”. Úgy kell a fesztiválok sorát felépíteni, hogy azok ne legyenek „kontraproduktívak”, inkább erősítsék, építsék egymást. A jövőben még inkább figyelembe kell vennünk a technikai újdonságokat, haladnunk kell a korral. Ezen kívül szeretném a szépen felújított történelmi belváros helyszíneit szabadtéri programokra használni: a vármegyeháza udvarára például szeretnék egy szabadtéri színházat, és egy „kertmozit”.

– És házon belül milyen változásokat tervez?

– „Csomagban” gondolkodom, nem „szigetekben”, vagyis a kulturális élet szereplőivel egységben, összefogva vihetjük előbbre a szekszárdi kultúra és közművelődés ügyét. A megye legnagyobb kulturális központjaként szeretnénk segítséget nyújtani a kisebb településeknek, és nagyon örülnék, ha a helyi civil szervezetek, csoportok, és persze a szekszárdi családok élettel töltenék meg a házat.

– Az elmúlt években több illusztris helyen is fellépett együttesével. Mi lesz most a Zsikó Zenekar sorsa?

– Szekszárd és a Babits az első számomra, de igyekszem a felkéréseknek ezután is eleget tenni. Őszintén szólva, most egy kicsit túl is vállaltuk magunkat: ebben a hónapban a Művészetek Palotájában, a pécsi székegyházban, augusztus 20-án a Budai Várban, a Mesterségek Ünnepén lépünk fel, szeptemberben pedig Lengyelországban, egy lengyel-magyar gazdasági konferencián koncertezünk.

– Milyen szerepet szán a népzenének?

– Ez a szívem közepe. Szeretnék teret adni a megye sokszínű népművészetének – gyerekkorom óta nagy rajongója vagyok a Bartina együttesnek –, és újjá éleszteni az egykor Cinegemadár néven futott Tolna megyei népzenei versenyt is. Szeretném, ha lenne nagy megyei diák seregszemle, amelyen a fiatalok a művészet minden ágában bemutathatnák tudásukat, s ahol emellett tanácsadással, fórummal segítenénk pályaválasztásukat.

– A következő évek feladata lesz, hogy a rendezvények egymást erősítve legyenek még sikeresebbek, a kulturális központ jól működjön, a városvezetés érezze, hogy terhelhető a Babits csapata, a rendezvény- és konferenciaszervező cégek pedig fedezzék fel Szekszárdot, és érezzék otthon itt magukat.

Zsikó Zoltán a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnáziumban érettségizett, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát. A Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft-nél 2014-ben kezdett dolgozni, s még ebben az évben önkormányzati képviselőnek választották szülőhelyén, Alsónyéken. A Várkert Bazár kulturális igazgatóságán 2015-től tevékenykedett menedzserként. Alapítója a Zsikó Zenekarnak, amely számos hazai fesztiválon és koncertteremben muzsikált, emellett nemrégiben az ENSZ New York-i székházában és a milánói világkiállításon is koncertezett.

(Forrás: Szekszárdi Vasárnap)

up